Saturday, February 20, 2016

The Designer Bible - Part 75. - Pierre Cardin

Cardin egy borkereskedő legkisebb gyerekeként született.  1944-ben Párizsba költözött, és rajzoló lett a Paquin-divatháznál, de már rögtön lehetőséget kapott, hogy tervezhesse Jean Cocteau Szépség és a szörnyeteg c. filmjének jelmezeit (1946). 
Pierre Cardin
Source


A következő évektől Christian Diornál dolgozott, az aktuális női «New Look»-kollekcióba tervezett rövid, az alakot hangsúlyozó szoknyákat.
Cardin az üzletszervezésben is példaadónak bizonyult, a mérvadó divattervezők közül elsőként használta márkanevét (voltaképpen személynevét) licencüzletek nyitásához, eleinte Franciaországban, majd világszerte. Ezzel az haute-couture-t a közönség számára is közelebb hozta.
Üzleti tehetsége egyedülálló, amennyiben a divat közvetlen területéről elmozdult, vállalkozása karóráktól lakberendezési tárgyakon, porcelánokon, kerámiákon és bútorokon át elektromos cikkekig, autók belső térkialakításáig terjed. 
  He introduced the "bubble dress" in 1954- Pierre Cardin
 Source

1960s fashion : Pierre Cardin plastic cape. Inspiration for Target logo??
Source

1960s MOD - Women's & men's space-age fashion - by Pierre Cardin
  
Source

Pierre Cardin...L '"ENVIRONMENT AND SPACE" damage Emotion and "LIFE" ... Source

ICONIC 60s PIERRE CARDIN REVERSIBLE ASYMMETRICAL TWIGGY SUNGLASSES SPACE AGE


1965-ös André Courrèges tervezővel közös elhíresült párizsi bemutatóján elsőként küldött gumicsizmás manökeneket a kifutóra, fényes, műanyag kabátban és nadrágban. Már az 1970-es években kapcsolatot keresett a Kínai Népköztársasággal, egyenruhát tervezett a kínai posta, rendőrség és hadsereg számára. 
1981-ben Párizsban megvásárolta a Maxim's éttermet, majd továbbiakat Moszkvában, New Yorkban és Pekingben. Pierre Cardin ma Théoule-sur-Merben él, Cannes mellett. (A gömb alakúra kialakított szobákból álló ház maga is látványosság.) Az ő tulajdonában van ma Marquis de Sade délfranciaországi kastélya is.
Pierre Cardin’s bubble house on the Cote d’Azur, by architect Antti Lovag, built 1989, photo by Paul Figaro for Edson Williams.
  
Source

Cardin ma (2007) mintegy 800 céget birtokol 180 országban, ahol mintegy 200 000-en dolgoznak, egyebek mellett négy színháza is van (pl a párizsi Théâtre des Ambassadeurs), de szállodákat, más kastélyokat is tulajdonol, és médiaérdekeltségei vannak.
Pierre Cardin (French, born San Biagio di Callalta, Italy, 1922)
Source

Pierre Cardin Men’s RTW Spring 2013


No comments:

Post a Comment