Friday, February 19, 2016

The Designer Bible - Part 74.- Pierre Balmain


Pierre Alexandre Claudius Balmain 1914-ben született St Jean de Maurienne-ben, amely egy kis falu Franciaországban. Édesapja szövet-nagykereskedési üzlet tulajdonosa volt, aki Balmain 7 éves korában meghalt, édesanyja egy divatbutikot üzemeltetett. Balmain 1933-tól építészetet tanult, de nem fejezte be az iskolát.

Karrierjét a divat területén folytatta, 1934-től először sketch-eket rajzolt Robert Piquet-nél, majd 1938-ig a Molyneux divatház designer asszisztense volt. Ezután egy másik asszisztensi állást kapott egy párizsi couture divat igazgatónál, Lucien Lelongnál. Itt  együtt dolgozhatott Christian Dior és Hubert de Givenchy.
Pierre Alexandre Claudius Balmain Source



1945-ben elhagyta Lelongot, saját divatházat alapítson. A második világháború után a világgazdaság romokban hevert, mindent jegyre lehetett vásárolni, a szövetet is. A háború a nőiességet mellőzött avégére után ismét a homokóra sziluett lett az ideál, így a  nőiesség és a luxus került újra a középpontba. 
Pierre Balmain Christian Diorral, Balenciaga-val és Givenchyvel együtt újjáépítették a francia couturet, az ipar háború utáni kapcsolatrendszer alakítottak ki, amellyel Párizs újfent a divat középpontjába került.

Balmain megteremtette a „Jolie Madame” stílust, amely rögtön a párizsi nők kedvencévé vált. 
Pierre Balmain, Spring 1950 Source
Pierre Balmain Suit  1953
  
Source

1955 Pierre Balmain 50s evening dress column sheath shelf bust white brocade wrap model magazine designer vintage fashion
  
Source

Európai uralkodók és hollywoodi sztárok – Audrey Hepburn, Ava Gardner, Brigitte Bardot, Josephine Baker, Katherine Hepburn, Marlene Dietrich vagy SophiaLoren  – fordultak hozzá, hogy számukra tervezzen koktél- és estélyi ruhákat, valamint esküvői kreációkat.
A couture aranykorában virágzott a cég, 1956-ra Balmain tizenkét couture műhelyében 600 alkalmazott dolgozott.

Pierre Balmain, 1960 - The PopDot Artist Source
Red coat and beret with large black polka dots, by Pierre Balmain, French, 1961.
  
Source

A legendás designer 1982-ben halt meg Párizsban, éppen befejezve őszi-téli kollekciójának sketch-eit. Halála után sem fordítottak hátat a márka szellemiségének, a márka továbbra is hű maradt a divatház hagyományaihoz, egyensúlyozva a modern és a régi tradíciók között.

Balmain halála után 1990-ig asszisztense, a dán dizájner, Erik Mortensen, majd 1990-92-ig Hervé Pierre vette át kreatív direktori posztot. 1992-ben Oscar de la Renta csatlakozott a divatházhoz, aki 2002-ig maradt ebben a pozícióban. 
2003-ban Oscar de la Renta-t Laurent Mercier váltotta, majd a nehéz anyagi helyzetbe került divatház – kénytelen volt csődöt jelenteni.

2005-ben feltámasztották a Balmaint, és áthozták Paco Rabanne francia tervezőjét, Christophe Decarnint.
Christophe Decarnin kreatív igazgató tevékenysége alatt olyan befolyásossá és kívánatossá vált, hogy megszületett a balmánia kifejezés

The Balmain army was out in full force in Paris, with the Fall 2016 Menswear Collection. Source
SPRING RTW 2016 (PFW) Balmain Source

No comments:

Post a Comment