Sunday, December 20, 2015

The designer Bible - Part 34. - Gianfranco Ferré

Gianfranco Ferré 1944. augusztus 15-én született egy olasz kisvárosban, Legnano-ban. Pályafutását eredetileg építészként kezdte: 1969-ben szerzett építész diplomát Milánóban. 25 éves korában azonban elcsábította szakmájától a divat világa, s a korán felismert tehetségét egy milánói divatiskolában kamatoztatta. Elsőként az általa tervezett kiegészítőket és ékszereket ismerhette meg a nagyközönség, majd 1978-ban mutatta be első önálló, női pret-á-porter kollekcióját. 
A Gianfranco Ferré stílus mindig is kerülte a felesleges részleteket, egyszerű és határozott szabásvonalak jellemzik, letisztultsága ellenére mégsem teljesen konzervatív.
1982-ben előrukkolt férfi kollekciójával is, melyet szintén kifinomult eleganciája jellemzett.
source



4 évvel később az alta moda (haute couture) nagyvonalú, drága női öltözékeket felvonultató bemutatóját rendezte meg. Hamar hírnevet és elismerést szerzett magának a szakmában, sokan csak a divatvilág építészeként emlegették, és emlegetik a mai napig is. Később ékszerekhez, gyermekruhákhoz, szemüvegekhez és szépségápolási termékekhez is adta a nevét.





Gianfranco Ferre Fall/Winter 1988 Haute Couture
source

Gianfranco állandó vásárlói körét olyan hírességek alkották, mint a néhai Diana hercegnő, Julia Roberts, Sharon Stone, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, a jordániai királynő, Paloma Picasso, Oprah Winfrey stb. A hollywoodi sztárok és az arisztokrácia egyaránt szívesen mutatkoznak a végtelen eleganciájáról híres Ferré ruhákban. Karrierje csúcsán, 1989-ben Gianfranco Ferré elfogadta a Christian Dior cégtulajdonosa, Bernard Arnault felkérését, és a Dior művészeti igazgatója lett. Korábban a Diornál ilyen esetre nem volt példa, hogy nem francia tervezőt választottak erre a posztra.
Dior- Gianfranco Ferré 1996
source

1989-1996 Christian Dior by Gianfranco Ferre - Page 4 - the Fashion Spot
source
Gianfranco Ferré folyamatosan bővítette cégét, hamarosan ékszer- és óramodelleket, valamint farmerkollekciókat is piacra dobott. Ruhakollekcióit különböző márkajelzésekkel mutatta be, mint pl.: Gianfranco Ferré Donna, Oaks, Studio 0001, Gianfranco Ferré Fourrures és Ferré Jeans. Nem titok, hogy munkássága során tetemes vagyonra tett szert. Leginkább kollégáival és Hollywood legnagyobb sztárjaival szerette körülvenni magát, akiket mind barátainak tudhatott.
GIANFRANCO FERRE - SEMANA DE LA MODA DE MILÁN. PRIMAVERA - VERANO 2008 - La
source

Gianfranco Ferré Fall 2008
source





2008-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóját sajnos már nem élhette meg, halála után 1 héttel került megrendezésre. A divatvilág nagyjai mind elmentek a jeles eseményre, hogy leróják tiszteletüket a mindannyiuk által ismert és kedvelt divattervező előtt. Giorgio Armani ekképpen emlékezett meg róla: „Amikor Ferré ruháira gondolok, a tökéletes egységesség és a nyugalom jut eszembe.”




Gianfranco Ferré Fall 2011 Ready-to-Wear Fashion Show
source

Gianfranco Ferré Fall-winter 2013/14
source
Az elhunyt divattervező ruhái és termékei 2007 nyarán jelentek meg Magyarországon. A Roland Divatház által behozott legújabb világmárkák között júniustól a Gianfranco Ferré is szerepelt.

No comments:

Post a Comment