Wednesday, January 20, 2016

The designer Bible - Part 49. - Jean Patou

1887-ben született, gyerekkorát Normandiában töltötte,  a családnak bőrgyára volt, és szőrmével is foglalkoztak. 23 éves korában Párizsba költözött, mert divattervező akart lenni.Egy kis szalont nyitott Maison Perry néven, majd 1914-ben saját nevén nagyobb divatházat alapított. Mire beindult volna a szalonja kitört az első világháború, így Patou a következő éveket katonaként a fronton töltötte, karrierje félbeszakadt.
Jean Patou
Source


Az 1920-as évek nőideálja fiatalos, fitt és egészséges kinézetű – ő az öntudatos, tevékeny, sportokkal is foglalkozó flapper
JEAN PATOU ROBE DU SOIR 1927 Source

Leghíresebb „modellje” Suzanne Lenglen, az akkori idők francia tenisz sztárja (olimpiai bajnok, sokszoros Grand Slam győztes, mindent megnyert, amit lehetett) volt, aki először mutatta be 1921-ben Wimbledonban a Patou-féle tenisz szerelést.

Suzanne Lenglensource

Patou nem állt meg félúton. Megnyitotta a Le Coins de sportsbutikot, amely több helyiségből állt, és mindegyik szobában másmilyen sporthoz (repülés, lovaglás, horgászat, tenisz, golf, vitorlázás stb.) való divatos, de jól használható, sikkes ruházatot talált az érdeklődő, természetesen kiegészítőkkel együtt.
A kardigánokra, pulóverekre a monogramját is kitette, nagy JP hirdette rajtuk, ki a tervező.

Felirat hozzáadása
Jean Patou, ca 1927, FrenchSource

A nagyvilági hölgyek és urak persze a sporthoz is használtak parfümöt. Patou itt is újított, kitalálta az uniszex sportillatot, ez volt a Le Sien.


LE Sien 1929
Source

Jean Patou 1932-34
Sourcehttps://hu.pinterest.com/pin/289778557246711643/
An eye-catching saffron hued Jean Patou evening dress, 1969Source

Jean Patou dress from 1971
Source



L'Officiel magazine 1973. Jean PatouSource
A trendszetter Patou 1936-ban, mindössze 49 évesen sajnos meghalt, de a márkát húga és sógora tovább vitte, sikerrel. A Jean Patou couture divatház egészen 1987-ig „üzemelt”, és olyan, ma már világhírű tervezők dolgoztak itt fiatalon, mint Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier vagy Christian Lacroix. Nyilván nem véletlenül.

No comments:

Post a Comment