Tuesday, January 19, 2016

The designer Bible - Part 46. - Hussain Chalayan



Source



Hussein Chalayan 1970-ben született Törökországban, iskoláit már Angliában végezte, mivel szüleivel együtt 1978-ban átköltözött a szigetországba. A dizájner, áttöri a határokat, az öltözködést átviszi a szobrászat, a lakberendezés valamit a performance-ok világába. Az általa tervezett darabok inkább műalkotások. 1993-ban mutatta be első kollekcióját, a Central Saint Martin végzős hallgatójaként. Előzőleg a ruhákat hetekre a földbe ásta, a kellően megviselt daraboknak sikerült megosztani a közönséget, vagy imádták vagy utálták a munkáit.
Felirat hozzáadása




'The tangent flows' 1993.Source

Chalayan saját munkáját valahova a realitás, és a fantázia közé sorolná.1995-ben a tervező előrukkolt a „borítékruhával”. Összehajtogatva egy tyvek-ből készült „airmail”, széthajtva pedig ruha! Björk is egy boríték-kreációt viselt Post című albuma borítóján.

  huc4.jpg
'Airmail dress'


A „repülőgép-ruha” ténylegesen a repülőket borító plasztikból készült.

Airplane-dress' 2000 s/s, MET kiállításán: 2006.Source
A tervező méltán legismertebb kollekciója a 2007-es tavaszi-nyári, erről az intelligens textíliákról szóló cikkemben már olvashattatok. A „robotruhák” kitörölhetetlenül divattörténetet írtak: a ruhadarabok mintha életre keltek volna, alakot, hosszt, és formát váltottak.
Hussein Chalayan Airbourne Autumn,Winter 07.Source

Az ötletekből továbbra sem fogyott ki a tervező, az idei kollekciójának tálalása most is hajmeresztő. 



Hussein Chalayan transforming dress 2013
Source

No comments:

Post a Comment