Thursday, March 10, 2016

The Designer Bible - Part 92.- Valentino

Valentino Garavani 1932. május 11-én született Voghera-ban, Olaszországban. Gyerekként kezdődő érdeklődése a divat, a festészet és az építészet iránt hihetetlen rajzolói tehetséggel párosult. Jelentkezzen az Accademia Dell Arte iskolába, Milánóban. 

Sikerei hatására 17 évesen Párizsba költözött, és a Chambre Syndicale de la Couture Parisienne-n tanult tovább, szülei támogatásával. 
Valentino Garavani Source




Először Jacques Fath-hoz, majd Balenciaga-hoz került. Később gyarkornoki munkát talált Jean Desses-nél, ahol 5 évig Jacqueline de Ribes grófné ruháit segített felvázolni a kirakatöltöztetés és a privát bemutatóra érkező vendégek üdvözlése között. Ezután Guy Laroche keze alá dolgozott 2 évig, de zöld kártya hiánya miatt inkább visszatért Olaszországba.

Szerelmével, Gerald Nanty francia előkelőséggel, valamint édesapja segítségével 1959-ben butikot nyitott a Via Condotti-n. Első bemutatójukon előkelőre tervezték, és párizsi modelleket szerződtettek.

1960. júliusában egy kávéházban összeismerkedett Giancarlo Giammettivel, aki hazafuvarozta. Ez nemcsak egy barátságot, hanem egy hosszú távú üzleti kapcsolatot is eredményezett: azután, Giammetti otthagyta az építészmérnöki egyetemet, hogy partnere lehessen. Vállalkozó kedve és hozzáértése sikert hozott a csőd szélén álló cégnek, és a designer végre összpontosíthatott arra, amihez a legjobban értett; a tervezésre.
1966-ban, már biztos háttérrel, áttette a bemutatók helyét Rómába, ahol a legnagyobb diadalát két évvel később aratta teljesen fehér kollekciójával. 

Egy évvel később megkapta a Neiman Marcus díjat, ami az Oscar megfelelője a divat világában. 

1998-ban birodalmukat 300 millió dollárért adták el a HdP nevű óriáscégnek. 2002-ben 201 millióért a Valentino S.p.A. is elkelt. 


Valentino at Couture Fall 2006

Valention  Fall 2007 Couture
Source
Valentino Couture Spring 2013 Backstage Source

Valentino Pre-Fall 2014 Source

Valentino Spring 2015 Couture Source

Valentino Resort 2016 Fashion Show



No comments:

Post a Comment